Juniorka zdolala v Chebu Spartu a má čtvrtou výhru v řadě.

By   17. 10. 2024

Utkání se odehrálo v Chebu, kde se oba týmy před rokem střetli poprvé a z výhry se radovali karlovarští. A „domácí“ led chebského stadionu využili i tentokrát a navíc zápas skončil stejným výsledkem.

V úvodu dali o sobě vědět domácí, kteří nejprve zahrozili Šmajdou, který se ještě neprosadil, ale o minutu později se do pásma Sparty z levé strany vřítil Matyáš Váňa, jenž střelou k pravé tyči otevřel skóre. Tentýž hráč o dvě minuty později mohl přidat druhý gól, ale brankář hostů byl pozorný. V první přesilovce utkání měli Sparťané dobré příležitosti srovnat, ovšem na Oršuláka si nepřišel Žižka, nebo Bareš. Přestože výhodu hráče navíc hosté nevyužili, z částečné převahy se nakonec z vyrovnání radovali poté, co Chlán důrazně dokončil akci Daníčka. Sparta mohla vývoj otočit při druhé přesilovce, ale ani v této se jí nepodařilo Oršuláka překonat. Brankář Energie podržel tým i v dalších minutách první třetiny, kdy pochytal dobré šance Žižky a Fábryho.

I prostřední díl zápasu v Chebu zahájila Energie aktivně a v dobrých pozicích byli Dorot s Matyášem Váňou. Pražané se snažili odpovídat rychlými výpady, ale v zakončení nebyli důrazní. V polovině zápasu měla Energie přesilovku v níž se nedokázali usadit v obraně soupeře na delší dobu. Až v jejím závěru se energetici usadili v pásmu, kdy nebezpečnou ránu vyslal Zachariáš, Vedral byl pozorný. Z tlaku závěru přesilovky se ale urodila druhá branka, o kterou se postaral dvojice Varvařovský s Matyášem Váňou. Varvařovský se natlačil před branku a Váňa důrazně zakončil akci svého spoluhráče. Spartu inkasovaný gól nabudil k větší aktivitě a postupně v nebezpečných situacích pro domácí se objevil Chlán, nebo Bareš. Na druhé straně krátce před koncem třetiny nejprve mohli po pěkné kombinaci zvýšit vedení Západočeši, ale vzápětí na druhé straně hřiště Bareše vychytal Oršulák.

Třetí třetina přinesla nejlepší hru zápasu. Oba celky hýřily dobrý pohybem, ze kterého se před oběma brankami stále něco dělo. Janata nebezpečným nahozením vyzkoušel pozornost Vedrala, Odršuláka ohrožoval Fábry. Ve 49. minutě měli hosté dvě velmi dobré akce, ovšem Cichoň a po něm Daníček ztroskotali na gólmanovi Energie. O pět minut později měl na hokejce vyrovnání Stepanchuk, Oršulák skvěle zasáhl. Ještě v téže minutě Energie vedení navýšila, kdy střelu Steklého brankáře ještě vyrazil, ale proti dorážce Rustamchonova již nestačil zakročit. Sparta se vrhla do ofenzívy, ale inkasoval počtvrté, kdy rychlý protiútok po spolupráci s Pastorem a Poizlem zakončil Vojáček.

DHL Extraliga juniorů

14. kolo – 17. října

HC Energie Karlovy Vary – HC Sparta Praha 4:1 (1:1, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 4. M. Váňa (Dorot, Varvařovský), 33. M. Váňa (Varvařovský, Šmajda), 54. Rustamchonov (Steklý), 56. Vojáček (Pastor, Poizl) – 12. Chlán (Daníček)

HC Energie Karlovy Vary: Oršulák (Špírek) – Dyk, Anton (A), Holejšovský, Malý, Zachariáš, Ondřej Postl, Dorot – P. Vojáček, Steklý, Varvařovský – Šmajda, D. Šilhan, Rustamchonov – Langmeier, V. Váňa, Pastor – Janata (A), Poizl, M. Váňa (C).
Trenér: Pavel Arnošt
HC Sparta Praha: Vedral (Tvrzník) – Cichoň, Bjakov, Matyáš Beran (A), Žižka, Reisnecker – Jiří Pospíšil, Trachta, Stěpančuk – Fábry, Chlán, Bareš (C) – Daníček (A), Odehnal, Holeček (A) – Leinweber, Kurka.
Trenér: Tomáš Netík
Rozhodčí: Hucl, Němec – Gerát, Deja.

Momentka ze zápasu juniorské extraligy v Chebu