Junioři se vytáhli na sto procent v Jihlavě a Brně

By   13. 10. 2024

Karlovarští měli před sebou velmi složitý víkend, kdy byli hosty dvou týmů, kterým se začátek soutěže povedl. Ovšem na ledě třetí Jihlavy a čtvrtého Brna předvedli dobré výkony a získali plný počet bodů a posunuli se do středu tabulky.

Sobotní duel na Vysočině hráči Jihlavy dostali po devatenácti vteřinách k dispozici přesilovou hru, ale Oršulák příliš práce v brance neměl. Naopak zahrozil Janata, ale i domácí brankář Frgál se překvapit nenechal. V polovině šesté minuty hráli mladíci Dukly znovu přesilovku, ale opět bez nějaké vážnější šance. Na konci desáté minuty byl vyloučen do konce zápasu karlovarský Šilhan, ale ani jeho provinění domácí nepotrestali. Frgála v brance Jihlavy naopak ohrozil Šmajda. Na začátku 23. minuty měli k dispozici domácí, další přesilovku, i tu hosté bez problémů ubránili. Energetici byli blízko vstřelení branky při vyloučení Chvátala z poloviny zápasu. Steklý trefil pravou tyč jihlavské brány. Na sklonku 33. minuty se již hosté prosadili. V závaru před Frgálem se nejlépe zorientoval Janata a poslal svoje barvy do vedení. Srovnat mohli domácí při přesilové hře, kterou měli od 35. minuty, ale dopadla stejně jako ty předešlé. A tak se znovu prosadili hosté. Na začátku 39. minuty se střelou mezi kruhy prosadil Vojtěch Váňa. Na sklonku 48. minuty vedli hosté už o tři branky. Puk do jízdy dostal Hájek, který nedal domácí brankáři šanci. Jihlavští se mohli dostat do hry další přesilovou hrou od 49. minuty, ale hosté byli znovu pozorní. Domácí se branky nakonec dočkali, bekendovou se prosadil Peš. Na drama do posledních vteřin zadělal Burkov, jehož střela z levého kruhu zapadla za Oršuláka. Domácí znovu odvolali brankáře, ale srovnat stav se jim už nepodařilo.

V neděli nastoupila Energie v centru Jižní Moravy, na ledě brněnské Komety. Utkání mělo již od úvodních minut vysoké tempo, v němž se oba celky snažily dostat ke kotouči. O něco častěji se to dařilo Kometě, nicméně Vary jí všechny postupy do útočné třetiny značně komplikovaly. K otevření skóre mohlo dojít v přesilové hře, kterou měli Brněnští k dispozici, ani tu se jim ale nepovedlo využít. V závěru první periody zahrozili Západočeši, v bráně na ně ale čekal Ondráček, který dvě střely v rychlém sledu pochytal. Vstup do druhé třetiny se lépe vydařil hostům, kteří zásluhou Šmajdy otevřeli skóre. Následoval hokej ze strany na stranu, kdy se celky na kotouči střídaly. Ke srovnání mohlo dojít jen o chvíli později, kdy byl slyšet zásah brankové konstrukce Oršulákovy branky. Kometa se i poté snažila najít nějaký prostředek, kterým by gólmana hostí překonala, avšak bez úspěchu. Ke dvěma nadějným šancím se dostal domácí Ekrt, místo toho to byl karlovarský Matyáš Váňa, jenž trefil levý roh branky. Na začátku poslední dvacetiminutovky měli domácí k dispozici přesilovou hru, kterou dokázali proměnit. Jenže ze strany Energie přišla rychlá odpověď z hokejky Rustambkhonova. Kometa nic nebalila a když přišla další přesilovka, ve které Oršuláka prostřelil Boltvan. V posledních minutách se Jihomoravané snažili stav srovnat, zkusili také hru bez brankáře, nicméně všechny body si na cestu vzali karlovarští.

Trenér Energie Pavel Arnošt: „K oběma soupeřům jsme měli velký respekt. Oba měly výborný start do sezony a očekávali jsme těžká utkání, což si myslím se potvrdilo. Jak Jihlava, tak i Kometa mají svojí kvalitu a jsme hodně rádi, že jsme oba zápasy vyhráli. Hráli jsme velice koncentrovaně. Našim hráčům gratuluji.

DHL Extraliga juniorů

13. kolo – 12. října

HC Dukla Jihlava – HC Energie Karlovy Vary 2:3 (0:0, 0:2, 2:1)

Branky a nahrávky: 54. Peš (Chlubna, J. Černý), 60. Burkov (Vildomec, Báťa) – 33. Janata (Varvařovský, Ondřej Postl), 39. V. Váňa (Holejšovský), 48. J. Hájek (Zachariáš, V. Váňa). Rozhodčí: Vepřovský, Pilný – Polák, Obr. Vyloučení: 3:7. Využití: 0:0. 

HC Dukla Jihlava: Frgál – Löffler, Vildomec, Jeletz, Suchánek, Pražák, Černý, Mrtka – Chvátal, Báťa, Nosek, Peš, Burkov, Fiala, Jungwirth, Kudrna, Chlubna, Niederhafner, Kupriianov, R. Váňa.

HC Energie Karlovy Vary: Oršulák – Holejšovský, Anton, Malý, Zachariáš, Dyk, Postl – Šilhan, Hájek, Poizl, Rustamkhonov, Dobřemysl, V. Váňa, Suchan, Steklý, Varvařovský, Šmajda, M. Váňa, Janata, Langmeier.

12. kolo – 13. října

HC Kometa Brno – HC Energie Karlovy Vary 2:3 (0:2, 0:2, 2:1)

Branky a nahrávky: 42. Veselský (Bošek, Sakmár), 47. Boltvan (Halačka, D. Moravec) – 22. Šmajda (Steklý), 33. M. Váňa (Varvařovský), 46. Rustamkhonov (Steklý, Ondřej Postl). Rozhodčí: Čunocka, Grygera – Otáhal, Smetková. Vyloučení: 1:3. Využití: 2:0.

HC Kometa Brno: Ondráček – Sakmár, Spanel, A. Pospíšil, Zubíček, Jurný, Bůžek, Antony – Chludil, Veselský, Bošek – Rakus, Ekrt, D. Moravec – Brabenec, Halačka, Boltvan (C) – M. Červenka, Modl, Pavlík.

HC Energie Karlovy Vary:Oršulák – Ondřej Postl, Holejšovský, Anton (A), Malý, Zachariáš, Dyk – V. Váňa, Steklý, Varvařovský – Šmajda, D. Šilhan, Poizl – Langmeier, J. Hájek, Dobřemysl – Rustamkhonov, Janata (A), Pastor – M. Váňa (C).

Jasurbek Rustamchonov vstřelil gól na ledě Komety. Foto: hokej.cz