Domácí juniorský víkend za padesát procent

By   06. 10. 2024

Dva těžké domácí zápasy odehráli junioři v sobotu a v neděli a z tohoto dvoj utkání vytěžili polovinu možných bodů, když v sobotu v závěru zápasu inkasovali za nerozhodného stavu a podlehli Vítkovicím. V neděli pak skvělá druhá třetina dala karlovarským tři body s loňským mistrem z Třince.

O úvodní gólovou šanci měl domácí Steklý, ale zákrokem se blýskl Šmolka. Jinak v úvodních minutách měli domácí problém s vlastní disciplínou a nabídli tak hostům tři početní výhody, kdy hosté využili až tu poslední. Energetici mohli v devatenácté minutě vyrovnat, když se Zachariáš dostal až před Šmolku, ale nedokázal přehodit jeho beton. Už se zdálo, že první třetina bude končit stavem 0:1 pro hosty, ale v čase 19:59 nechala karlovarská obrana zcela osamoceného Fašnera. Karlovarští načali druhou třetinu aktivně, protože prohrávali o dvě branky, a tak chtěli gólové manko stáhnout. Málem se to povedlo Vojáčkovi, který těsně minul horní růžek Šmolkovy branky. Další šanci měl Matyáš Váňa, trefil pravou tyč: Nakonec se ale zaradovali po střele Varvařovského. Za dvě minuty mohlo být srovnáno, kdy Janata s Varvařovským ujížděli v přečíslení dva na jednoho, první jmenovaný vystřelil, jeho střelu však Šmolka vyrazil. Karlovarští od začátku třetího dějství dominovali a Vítkovice nepustili téměř deset minut k žádné velké šanci. Nejdříve David Varvařovský projel celé hřiště, až za hostující branku, kterou objel a už zasouval kotouč do odkryté branky, ale na poslední chvíli mu kotouč sjel z čepele. V čase 46:23 se Energetikům podařilo vyrovnat. Puk na branku nahodil Postl a kotouč zapadl do sítě. Zdálo se že utkání doputuje až do prodloužení, jenže v čase dvě minuty před koncem dokázal využít přesilovou hru Vítkovic Přibyl. Při hře bez brankáře opak výhru hostů pečetil střelou do prázdné branky Štaik.

Nedělní zápas začali oba týmy opatrně, ale když ve třetí minutě byl vyloučen domácí Zachariáš, hosté nabídnutou početní výhodu využili. Po první brance zápasu se hra zrychlila na obou stranách, oba soupeři se snažili hru rychle otáčet na druhou stranu, čímž se před oběma brankami neustále něco dělo, ale brankově se nikdo do konce třetiny již neprosadil. Prostřední dvacetiminutovku začala Energie aktivně a vynutila si přesilovku, kterou po minutě využil střelou pod horní tyčku Janata. Herní obraz se oproti první třetiny nezměnil, hrál se bruslivý hokej. Ve 27 minutě mohl vrátit vedení Třinci Kubiesa, trefil beton domácího brankáře. O dvě minuty později měli hosté druhou početní výhodu, kterou tentokrát nevyužili což bylo dobře, protože po vhazování v útočném pásmu předvedl Steklý pěknou individuální akci, kdy bekhendem dorazil do branky svoji vlastní střelu. Domácím dala branka více sebejistoty a po nevyužitých šancích Langmeiera a Janaty se přeci jen třetí branky dočkali. Vojáček zavezl puk po levé straně a z poza branky našel mezi kruhy obránce Dorota, který našel prostor nad vyrážečkou Skácela. Očekávalo se, že se Třinec se stavem nespokojí a bude vytvářet tlak na obranu karlovarských, co se také stalo. Navíc si vykoledovali faul Dorota a velmi ke gólu byli zásluhou Zduby a Kubiesi, prvně jmenovaný branku minul, druhého vychytal. Přesto se hosté snížení dočkali v polovině třetiny, když přesně mířil Rybnikár. Po snížení za několik vteřin začala přesilovka Energie v ní Dorotova rána minula a Janata trefil brankáře. V závěru zápasu hosté odvolali brankáře, ale krátce poté do prázdné branky pečetil výhru karlovarských Matyáš Váňa.

DHL Extraliga juniorů

11. kolo – 5. října

HC Energie Karlovy Vary – HC Vítkovice Ridera 2:4 (0:2, 1:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 37. Varvařovský (Váňa, Janata), 47. Postl (Váňa, Janata) – 17. Fasner (Žídek, Glas), 20. Fasner (Žídek, Glas), 58. Přibyl (Bialy, Glas), 60. Štiak (Přibyl).

Rozhodčí:Valenta, Turhobr – Malý, Deja. 

HC Energie Karlovy Vary: Oršulák (Špírek) – Holejšovský, Pelikán, Anton (A), Zachariáš, Dyk, Ondřej Postl, – Váňa, Hájek, Rustamkhonov, Dobřemysl, Pastor, Suchan, Vojáček, Steklý, Varvařovský, Šilhan, Janata, Langmeier.
Trenér: Pavel Arnošt
HC VÍTKOVICE RIDERA:  Smolka – Man, Glos, Drábek, Bialy, Zvejška, Čuba – Douda, Muroň, Přibyl, Kovalčík, Glas, Pavelec, Milata, Fasner, Tobola, Žídek, Fojtík, Štiak

Trenér: Radek Phillip

10. kolo – 6. října

HC Energie Karlovy Vary – HC Oceláři Třinec 4:2 (0:1, 3:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 22. Janata (Steklý), 32. Steklý, 38. Dorot (Vojáček, Krajčík), 58. M. Váňa (Janata) – 5. Kurbaka (Zduba, Kebiesa), 50. Rybnikár (Spěváček, Gerych)

HC Energie Karlovy Vary: Oršulák (Špírek) – Pelikán, Anton (A), Zachariáš, Dorot, Dyk, Ondřej Postl, Krajčík – D. Šilhan, Rustamkhonov, Dobřemysl – Pastor, Suchan, P. Vojáček – Steklý, Varvařovský, M. Váňa (C) – Janata (A), Langmeier, J. Hájek.
Trenér: Pavel Arnošt

HC Oceláři Třinec: Skácel (Forst) – Sedláček, M. Pospíšil (A), Horváth, Ošmera, Kurbaka, Byrtus, Volas – Kubiesa (A), Hebar, Rybnikár – Zduba, M. Vojáček, Makula – Gerych (C), Karas, Mikula – Dohnal, Hladoník, Spěváček.
Trenér: René Mucha

Rozhodčí: Petružálek, Hlinka – Tichý, Baxa.   

Moment z finále turnaje O pohár hejtmana, kde se utkla Energie s Třincem