Junioři v derby udolali Plzeň v nájezdech

By   19. 09. 2024

Klasické západočeské derby viděli diváci v KV Areně mezi juniorskými výběry Energie a Škodovky Plzeň. Zápas nabídl zajímavé momenty, obrat ve skóre a štěstí v samostaných nájezdech pro domácí.

Zápas začal po půl minutě početní výhodou hostů, bez gólového vyjádření, přesto první branka padla poměrně rychle, když svoji výhodu hráče navíc využil karlovarský Steklý. Branka rozhýbala oba týmy a rušné momenty byly na obou stranách ledové plochy. Dobré příležitosti měli na straně Energie Šmajda nebo Janata, na straně hostů Pšenička s Mazancem. Ve 14. minutě se skóre měnilo v zápase podruhé, radost z gólu byla na plzeňské střídačce z vyrovnání. Další střelecké pokusy v brance neskončily.

Druhá třetina začala početní výhodami obou týmů, v té plzeňské zazvonila tyčka domácí branky. S přibývajícím časem se mírně přiostřilo v osobních soubojích, takže nebylo překvapení, že rozhodčí poslali na trestnou souběžně hráče z obou stran. Před polovinou zápasu se v závěru početní výhody ujali vedení hosté, když Tolar mířil přesně. Vedení hostů ale nebylo dlouhé, za záda jejich brankáře se trefil Šilhan 14 vteřin po přehoupnutí derby do druhé poloviny. Přítomní diváci v KV Areně se dále nenudili a hráči předváděli pěknou podívanou s radostnějším odchodem do šatny na straně plzeňských hráčů. Půl minuty před druhou sirénou jim vrátil vedení Hořejší.

Hned po pár sekundách třetí části měli domácí dvě šance k vyrovnání, brankář Bašta vytáhl perfektní zákrok betonem. Aktivita přinesla Energii přesilovku, ale bez využití. Navýšit vedení mohl ve 46. minutě Borák, který měl další branku na hokejce o tři minutu později. S blížícím se koncem zápasu domácí více tlačili na „pilu“ tak dlouho, až se konečně do obraného valu hostů pořádně zařízla po ráně Zachariáše a hlavně šikovné teči Janaty. A mohlo být vesele u domácíh dále, ale Váňa, nebo Varvařovský v šancích neuspěli. V poslední minutě bylo Energii úzko, vyloučen byl Varvařovský.

Jeho trest se přesunul do prodloužení, ale výhodu hosté nevyužili. V nastaveném čase byli snaživější domácí, nicméně branka nepadla a o konečném výsledku rozhodly samostatné nájezdy. V nich se domácí prosadili třikrát a hosté o jednou méně, což rozhodlo o tom, že Energie brala z derby body dva.

DHL Extraliga juniorů

6. kolo – 19. září

HC Energie Karlovy Vary – HC Škoda Plzeň 4:3 po sn (1:1, 1:2, 1:0 – 0:0, 1:0 sn.)

Branky a nahrávky: 4. Steklý (Janata, Dyk), 31. D. Šilhan (P. Vojáček), 56. Janata (Zachariáš), rozh. náj. D. Šilhan – 14. M. Beran II (Mazanec), 28. Tolar (M. Beran II, Makovec), 40. Hořejší (M. Beran II, Mazanec).
Rozhodčí: Zubzanda, Svobodová – Gerát, Hnát.
Vyloučení: 6:6.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 42:39 (12:10, 13:14, 13:14 – 4:1).

HC Energie Karlovy Vary: Oršulák (Špírek) – Dyk, Anton (A), Holejšovský, Pelikán, Zachariáš, O. Postl II, Dorot – Steklý, Varvařovský, Šmajda – D. Šilhan, M. Váňa (C), V. Váňa – J. Hájek, P. Vojáček, Suchan – Langmeier, Poizl, Janata (A).
Trenér: Pavel Arnošt

HC Škoda Plzeň: Bašta (Houdek) – Prošek, Cícha, Hromádka, Petrov, Skala, Tolar, Pšenička – Řehoř, Sabiniok, Koubek – Makovec, Hořejší (C), Klatovský – M. Beran II, Úbl, Coufal – Mazanec (A), Borák (A), J. Matějka.
Trenér: Petr Vojan