Startuje extraliga dorostu ve které Energie bude patřit k favoritům

By   04. 09. 2024

Po nedělním startu juniorské extraligy vstoupí dnes do své soutěže karlovarští dorostenci, obhájce bronzové příčky. I v letošním ročníku budou svěřenci Tomáše Andryse patřit k favoritům soutěže. Prvním, kdo otestuje připravenost karlovarského dorostu bude dnes v 17 hodin Motor České Budějovice. 

Předurčuje je k tomu nejenom loňské umístění v play off a vítězství v dlouhodobé části, ale též i výsledky z přípravného období, ve kterém vyhráli dva velmi kvalitní turnaje. „Myslím si, že v rámci přípravy to nedopadlo úplně špatně. Oba turnaje jsme výsledkově vyhráli a sehráli dalších několik zápasů . Herně jsme se ze začátku hledali hlavně v koncovce. Postupem času se to pomalu zlepšovalo. Teď ještě musíme přidat směrem do defenzivy a pak by to podle mého názoru nemuselo být špatné,“ ohlíží se za přípravnými zápasy kouč dorostu Energie Tomáš Andrys. Stejně jako každou sezonu, tak i do té letošní půjde tým v jiném složení, hlavně kvůli změnám v souvislosti s věkem. „Řekl bych, že si to všechno postupně sedá. Podle mě bude tým hrát pospolu a směrem do sezony to vidím pozitivně a už se na to docela těším,“ říká v souvislosti se složením týmu kouč dorostu.

Střídačka extraligového dorostu s trenérem Tomášem Andrysem

V extralize je dvacet týmů, ale nejlepší může být jenom jeden a boje o konečné umístění tak budou hodně zajímavé. „Soupeři jsou plus minus stejní, akorát jsou tam navíc Wolves a Tábor přešel do druhé skupiny. Jinak je to složení defacto stejné, takže tak zhruba víme, co od každého čekat. Jsme si vědomi toho, že Wolves budou se svým stylem hry nepříjemní. Ale znovu říkám, těšíme se na sezonu a i na všechny soupeře,“ vyhlíží novou sezonu Tomáš Andrys.

Formátu soutěže zůstal nezměněn. Z Ligy dorostu se do nejvyšší dorostenecké soutěže probojoval tým Pilsen Wolves, který bude ve skupině právě s Energií. Z východní skupiny pak do Ligy dorostu sestoupila Olomouc. To přineslo nutnost doplnění skupiny. Černý Petr nakonec připadl Táboru, který čekají pěkně daleké cesty. V Západní skupině pak Jihočechy nahradí právě Pilsen Wolves.

Složení jednotlivých skupin:

Skupina A (Západ): Sparta Praha, Bílí Tygři Liberec, Verva Litvínov, Pilsen Wolves, Škoda Plzeň, Rytíři Kladno, Slavia Praha, BK Mladá Boleslav, Energie Karlovy Vary, Banes Motor České Budějovice

Skupina B (Východ): RT TORAX Poruba, Berani Zlín, Kometa Brno, Dukla Jihlava, Vítkovice Ridera, HC Tábor, Mountfield HK, Dynamo Pardubice, Oceláři Třinec, ZUBR Přerov

V základní části se týmy v rámci skupiny utkají každý s každým tříkolově jednou doma a jednou venku. Výhodu druhého domácího duelu pak mají celky, které v loňské sezoně skončily na lepší pozici. Hrací dny budou pátek a sobota a po listopadové repre pauze se v kalendáři zápasů objeví jedno hrací pondělí. Ale může se stát, že z důvodu obsazenosti hal, se některé zápasy odehrají v jiném termínu. To je příklad vstupního duelu s Motorem, který se hraje dnes, tedy ve čtvrtek. 

Po základní části bude následovat ta nadstavbová. Do vyšší nadstavby, ve které se bude hrát O pořadí v play-off, postoupí první pětice z každé skupiny. Zbývající pětky pak budou hrát O účast v play-off. V této části soutěže se týmy ve skupinách vzájemně utkají dvakrát. Oproti juniorské extralize však dorostenci jdou do nadstavbové části s vynulovaným bodovým kontem, takže rozhodující část soutěže začnou opět od nuly. Po osmnácti kolech první čtyřka z vyšší nadstavby zamíří rovnou do čtvrtfinále.

Zbývajících šest celků plus první dva z nižší nadstavby čeká předkolo. K postupu do další části soutěže budou potřeba dva vítězné zápasy. Na další postup bude ve čtvrtfinále a semifinále potřeba tři vítězství a budoucí mistr bude muset ve finále vyhrát čtyřikrát. Tým, který skončí na posledním místě nižší nadstavby čeká sestup do Ligy dorostu.

Kolikrát se budou radovat dorostenci z gólů? Věříme, že vícekrát než jejich soupeři.