První soutěžní zápas juniorům nevyšel, nezvládli s Litvínovem třetí třetinu

By   01. 09. 2024

V přípravě se karlovarským juniorům dařilo, když okusili jen jednu porážku, ale soutěž je zcela něco jiného, což poznali hned v prvním kole DHL Extraligy, kdy v podkrušnohorském derby vedli nad Litvínovem, ale po absolutně nezvládnuté třetí třetině, zcela po zásluze přenechali Severočechům všechny body. 

Přitom první třetina byla v jejich režii. Po dobře zvládnutém oslabení se rychle ujali vedení, když David Poizl šikovně tečoval z levé strany nahozený puk. Na obou stranách byla znát nervozita z úvodního ostrého zápasu, což přineslo z obou stran řadu nepřesností ve hře. Nicméně domácí postupem času získávali více herní jistoty a byli nebezpečnější v útočné fázi, než hosté. Jejich brankář Stránský se měl co činit a byl mužem na svém místě, když si postupně poradil s dobrými příležitostmi domácích, když jej nepřekonali Matyáš Váňa nebo Tobiáš Pastor. Po dobré příležitosti hostujícího Čecha, se skóre měnilo ve prospěch domácích. Dorost poslal do nájezdu Varvařovského, kterým blafákem do backhendu dal Energii dvou gólové vedení. V závěru úvodní části měli karlovarští početní výhodu, kterou si přenesli i do druhé části. 

Tato výhoda ale pro ně výhodou nebyla. Po nepřesné rozehrávce se dostali hosté do přečíslení, které Hora využil a v oslabení snížil. Branka zapůsobila na oba týmy zcela rozdílně. Hosté ožili, naopak domácí se dostali do útlumu a výsledkem tohoto obrazu hry bylo zasloužené srovnání skóre. Bystřický zpoza branky našel dobře postaveného Scafariho, který našel prostor nad Oršulákovo lapačkou. Hosté získali seběvědomí na najednou jich byl plný led a domácí měli problém s jejich aktivní hrou. V polovině utkání se ale podařil Energii rychlý přechod do útočného pásma, který zakončil Matyáš Váňa. Za nedlouho mohla být radost na straně domácích opětovná, ale puk skončil na tyči hostující branky. K navrácení dvou branek náskoku nepomohla Energii další početní výhoda. Naopak, Šilhanovo vyloučení po jedenácti vteřinách využil šikovnou tečí Čech. Za minutu se mohla Energie do vedení vrátit, ale Steklý neproměnil nařízený samostatný nájezd. 

Vojtěch Váňa střílí třetí branku do sítě Litvínova, ale byla to branka poslední ze strany Energie

Ve třetí třetině Energie zcela vypadla ze hry. Aktivní hosté svým napadáním vytvářeli na domácí tlak, kteří pod jeho tíhou začali chybovat. A Litvínov trestal. První zaváhání karlovarských využil Jonáš Bednařík a za čtyři minuty Jakub Bednařík dorazil puk za Oršulákova záda po páté! Ve zbytku zápasu hosté dobře bránili a pokud si domácí vytvořili nějakou šanci, výborně chytající Stránký pochytal. Definitivní tečku za výsledkem udělali hosté při hře domácích bez brankáře. 

Pavel Arnošt (HC Energie Karlovy Vary):

Musíme pogratulovat soupeři, že hrál velmi dobře. Samozřejmě jsme chtěli v prvním utkání uspět a zvítězit. Jak jsme šli do vedení, tak jsme nehráli s takovou zarputilostí, jak bychom asi očekávali. Soupeř toho pak dokázal využít a zápas otočil a řekl bych, že zaslouženě vyhrál. Je to pro nás signál se herně zvednout.

DHL Extraliga juniorů

1.kolo – 1. září

HC Energie Karlovy Vary – HC Verva Litvínov 3:6 (2:0, 1:3, 0:3)

Branky a nahrávky: 03:50 Poizl (M. Váňa, Šilhan; 5/5), 15:06 Varvařovský (Dorot; 5/5), 29:41 V. Váňa (Šilhan; 5/5) – 20:33 Hora (J. Bednařík, O. Postl; 4/5), 24:41 Scafari (Stasjuk, Bystřický; 5/5), 36:30 Čech (Vyhlídal, O. Postl; 5/4), 43:20 J. Bednařík (Scafari, Stasjuk; 5/5), 47:47 J. Bednařík (Tůma, O. Postl; 5/5), 58:45 Pospíšil (Čech, Soušek; 5/5).

HC Energie Karlovy Vary: Oršulák (Špírek) – Dyk, Anton (A), Holejšovský, Pelikán, Zachariáš, O. Postl II, Dorot – Steklý, Adámek, Varvařovský – Šmajda, D. Šilhan, Pastor – Langmeier, Suchan, V. Váňa – Janata (A), Poizl, Váňa (C).

Trenér: Pavel Arnošt

HC Litvínov: Stránský (Balík) – Vyhlídal, Kladivo, Soušek, Kubíček, Bystřický, Prokeš, M. Hora (C) – Jo. Bednařík, Topol, Stasjuk – Ja. Bednařík, Grosskopf, Scafari – O. Postl I, D. Čech, Tůma – Ja. Pospíšil, Raichl, M. Peroutka.

Trenér: Martin Tvrzník. 

Závěrečný tlak Energie litvínovští ustáli s oporou v brance Štěpánem Stránským.