Prázdniny končí a startem juniorské DHL Extraligy začíná hokejová sezona

By   31. 08. 2024

Ještě než v pondělí žáci a studenti zasednou po dvou měsíčním prázdninovém odpočinku do školních lavic, poprvé nastoupí 1. září proti sobě šestnáct juniorských týmů. Mezi nimi nechybí stabilní účastník karlovarská Energie.

V letošním ročkńíku DHL Extraligy opět dochází ke změně herního řádu. Po loňské dvou skupinové fázi se soutěž dělila na ty s jistotou play off a ty, kteří hráli nejen o zbylá místa ve vyřazovací fázi, ale i o samotnou záchranu. Letošní ročník nejprve svede dohromady všechny týmy, kdy se ve dvoukolové fázi utkají doma a venku, což dá dohromady 30 kol. Tento nový systém kvituje trenér karlovarských juniorů Pavel Arnošt. “Určitě je to správný krok, protože se tak soutěž stala celorepublikovou, čímž se s každým soupeřem potkáme minimálně dvakrát.”  

Trenér juniorů Energie Pavel Arnošt

Ve druhé části pak družstva umístěná po 1. části na 1. – 8. místě (O pořadí v play off) se utkají tříkolově každý s každým (21 utkání)  s tím, že výhodu jednoho domácího utkání navíc mají ta družstva, která se v 1. části soutěže  umístila na 1. – 4. místě, a s tím, že v této části soutěže se započítávají výsledky všech utkání z  1. části soutěže. 

Týmy  umístěné po části 2a – „O pořadí v play-off“ na 5. – 8. místě a družstva umístěná  po části 2b) – „O účast v play-off“ na 1. – 4. místě sehrají předkolo play-off na 3 vítězná utkání  (3-5 utkání) s tím, že družstvo umístěné po části 2a) – „O pořadí v play-off“ na 5. místě se  utká s družstvem umístěným po části 2b) – „O účast v play-off“ na 4. místě, družstvo  umístěné po části 2a) – „O pořadí v play-off“ na 6. místě se utká s družstvem umístěným po  části 2b) – „O účast v play-off“ na 3. místě, družstvo umístěné po části 2a) – „O pořadí v play off“ na 7. místě se utká s družstvem umístěným po části části 2b) – „O účast v play-off“ na 2.  místě a družstvo umístěné po části 2a) – „O pořadí v play-off“ na 8. místě se utká s družstvem  umístěným po části 2b) – „O účast v play-off“ na 1. místě.

První, druhé a případně páté utkání se hraje u družstva u družstva postupujícího do této části  soutěže z části 2a) – „O pořadí v play-off“, druhé a případně třetí utkání se hraje u družstva  postupujícího do této části soutěže z části 2b) – „O účast v play-off“).

O udržení:

– družstva umístěná po části 2b) – „O účast v play-off“ na 5. až 8. místě se utkají dvoukolově  každý s každým (6 utkání) s tím, že v této části soutěže se započítávají výsledky všech utkání  z předcházejících částí soutěže. Družstvo, které po skončení této části soutěže získá nejnižší pořadí, sestupuje do soutěže liga  juniorů.

V karlovarské Energii věří, že juniorský tým bude opět patřit k týmům, které budou bojovat o co nejlepší umístění a probojuje se do play off z co nejlepší pozice. “Chceme uspět jak herně tak i výsledkově. Do sezony jdeme s nejvyššími cíli, jiné nás nezajímají,” říká před startem DHL Extraligy juniorů její trenér Pavel Arnošt. Prvním týmem v novém ročníku bude litvínovská Verva. “Nepříjemný soupeř, ale to budou i ostatní. Určitě chceme vstoupit do soutěže dobře a domácí zápasy zvládnout,” přeje si Pavel Arnošt úspěšný vstup do soutěže. Kromě podkrušnohorského derby pak jeho svěřence čeká v pátek doma Přerov a v sobotu Zlín. Každoročně tým prochází výměnou generací, kdy starší hráči končí a přicházejí kluci z dorostu. Jak je na tom mix ročníků v tomto směru Energie? “V loňské sezoně jsme byli nejmladší tým. I letos nám někteří hráči odešli do zámořských soutěží, především kluci, kteří měli přijít z dorostu. Některé odchody byly očekávané, některé ne, ale věřím, že jsme si poradili a tým doplnili vhodnými hráči a že budeme konkurenceschopní ostatním týmům a uspějeme,” uzavřel naše povídání trenér karlovarských juniorů Pavel Arnošt. 

Momentka z loňského duelu s Litvínovem