Dorost si potřetí v řadě podmanil President cup v Třinci

By   20. 08. 2024

Prestižní turnaj věkové kategorie dorostu, kterého se účastní i zahraniční týmy, pořádali třinečtí po desáté a pod Beskydami se tak konal jubilejní ročník. Karlovarští přijeli jako obhájce a obhajobu zvládli na výbornou a připsali si třetí prvenství v řadě. 

Než se mladí energetici do finále probojovali museli odehrát zápasy v základní skupině, ve které měli za soupeře Mountfield HK, Oceláři Třinec, Slovan Bratislava a HS Riga. 

 

Pátek 16. srpna: 

HC Energie karlovy Vary – HC Slovan Bratislava 2:1 s.n.

Branky a nahrávky: 36. Bednář (Zolnaj, Michalov), rozh. náj. Gombár – 11. Šramatý (Kollár)

Vyrovnaný zápas ve kterém nad střelci vévodili brankáři obou týmů, karlovarský Psohlavec a Hromáček ze Slovanu. První se prosadil slovenský tým, který měl z počátku mírně navrh. Hra se postupně srovnala a v závěru druhé části Západočeši srovnali obráncem Bednářem. Nerozhodný stav, byl i přes řadu šancí na obou stranách,  vyrovnaný až do konce. A tak musely rozhodnout samostatné nájezdy ve který se prosadil jen karlovarský Gombár. 

HC Oceláři Třinec – HC Energie Karlovy Vary 2:5

Branky a nahrávky: 6. Weiss (Hrček), 21. Řehák (Trnka, Vlk) – 13. Vaníček (Kyncl), 16. Slavík (Šedivec), 37. Sedláček (Kváš), 44. Sedláček (Kváš), 45. Slavík

Oba týmy ukázaly, že patří nejen mezi favority turnaje, ale i k nejlepším týmům extraligy dorostu. Diváky bavil bruslivý, útočný hokej se spoustou šancí na obou stranách, ale i tentokrát oba gólmani svou práci odváděli dobře. První z branky se radovali domácí, hosté ještě v první části vývoj otočili. V druhé části dali oba soupeři po jedné brance, a tak se čekalo, co přinese třetí část. V ní se dvakrát radovali karlovarští a připsali si tak důležitou výhru. 

 

Sobota 17. srpna

HC Energie Karlovy Vary – Mountfield HK 3:1

Branky a nahrávky: 15. Kyncl (Vaníček, Vrzal), 20. Vaníček (Vrzal, Kyncl), 46. Kyncl (Hájek, Suchý) – 54. Pavelka (Bulat)

V sobotním ranní zápase čekal Energii druhý český tým, královohradecký Mountfield. I s tímto sokem si dokázal tým trenéra Andryse poradit. Duel byl o to víc zajímavější, že šlo o přímý souboj o první místo ve skupině, kdy Hradec měl čtyři body a Energie pět. Výhra tak i před posledním zápasem zajistila vítězství ve skupině a postup do finále. 

Karlovarský Martin Psohlavec byl vyhlášen nejlepším brankářem

 

HC Energie Karlovy Vary – HS Riga 1:3

Branky a nahrávky: 25. Suchý (Jäger) – 5. Rots (Danilovs), 11. Jukams (Masalskis), 13. Tralmaks (Mihailovs)

Závěrečný zápas skupiny čekal karlovarské lotyšský tým. Duel byl o to pikantnější, že v posledních dvou ročnících turnaje se oba týmy potkaly ve finálovém souboji, ze kterého vždy vyšel vítězně karlovarský dorost. To dnešní utkání bylo o něčem jiném. Energetikům nevyšel začátek a ve třinácté minutě už prohrávali 0:3. I přes snahu výsledek stáhnout se to nepodařilo, nicméně porážka neměla vliv na účast v nedělním finále. 

 

Neděle 18. srpna – finále

Ukrajina U17 – Energie Karlovy Vary

Branky a nahrávky: 31. Olifirčuk (Děnysenko, Popovič) – 24. Kyncl (Vaníček), 53. Vaníček (Sedláček, Kyncl), 58. Slavík (Kváš, Sedláček), 60. Kyncl (Vrzal, Gombár), 60. Švejcar (Michalov, Šedivec)

Finále nabídlo po dvě třetiny vyrovnaný dramatický průběh, kdy se téměř do poloviny hracího času čekalo na branku. První se trefil karlovarský Kyncl, za výběr Ukrajiny krátce po polovině zápasu vyrovnal Olifirčuk. Celé finále  se lámalo až ve třetí třetině, ve které Karlovy Vary během posledních osmi minut nasázely hned čtyři góly a po roce z Třince znovu odjíždějí s pohárem i zlatými medailemi. Stříbro bere Ukrajina.

Potřetí v řadě s President cupem nad hlavou

 

ALL-STAR TÝM TURNAJE

Brankář: Martin Psohlavec (HC Energie Karlovy Vary)

Obránce: Jiří Gombár (HC Energie Karlovy Vary)

Obránce: Yaroslav Panasenko (Ukrajina)

Útočník: Filip Vlk (HC Oceláři Třinec)

Útočník: Dominik Řípa (HC Oceláři Třinec)

Útočník: Filip Klíma (Mountfield HK)