Energie vyhrála letošní turnaj o Pohár hejtmana karlovarského kraje

By   18. 08. 2024

V tradičním turnajovém srpnovém klání v karlovarské KV Areně se představilo šest týmů ze čtyř zemí, které patří k tomu nejlepšímu, co juniorský hokej v dané zemi nabízí. Každý tým odehrál ve skupině dva zápasy, které určily nedělní duely o konečné pořadí.

Výsledky jednotlivých zápasů:

Neděle 18. srpna 2023

Finále

HC Energie Karlovy Vary – HC Oceláři Třinec 4:3 v prodl.

Branky a nahrávky: 9. Varvařovský (Adámek, Dorot), 23. Janata, 37. Anton (Váňa, Janata), 64. Varvařovský (Dorot) – 23. Dohnal, 27. Horvath (Gerych), 54. Hebar (Ošmera)

Ač jsou oba celky v přípravné fázi, přesto finále mělo vše, co od takového zápasu očekávat. Jako první se z gólu radovala karlovarská střídačka. Vedení Energie navýšila v úvodu druhé třetiny v oslabení, ale po pouhých 34 sekundách se však Oceláři, těsně po konci početní výhody, snížili. Branka jim vlila sebevědomí, zamkli energetiky na delší dobu zamkli v pásmu což jim přineslo vyrovnání. Vedení Energii vrátil Anton, který zakončil přesilovkovou kombinaci ve třicáté sedmé minutě. Do poslední části finálového utkání se tak vstupovalo za stavu 3:2 pro Energii. To se změnilo v padesáté čtvrté minutě, když po nenápadném nehození hosté vyrovnali. Napínavý duel pokračoval prodloužením, které 11 sekund před jeho koncem rozsekl Varvařovský, který přiřkl Energii vítězství v turnaji.

Rozhodující okamžik finále, Varvařovský střílí vítězný gól v prodloužení

Karlovarští s vítězným pohárem

Trenér Energie Pavel Arnošt k turnaji řekl: „Bylo to náročné, velmi těžké. Máme za sebou náročný týden a myslím tím nejenom samotným turnajem. Těžký byl zápas s Davosem ve středu, pár kluků nastoupilo za áčko proti univerzitními týmu Cornell University a k tomu jsme absolvovali s některými i zápasy v Sokolově za B tým juniorů. Ale kluci se s tím poprali dobře.  A že to nakonec týdne dopadlo tímto způsobem, je velmi cenné. První zápas s Lillehammerem byl náročný v tom směru, že jsme měli dobré dvě třetiny a hru dá se říci pod kontrolou, ale hosté zápas otočili. My jsme museli během třetí třetiny sestavu zredukovat a podařilo se zápas otočit. Myslím, že nám to dalo pokoru a byl to takový klíč v tom turnaji.  Zde bych ocenil morálku týmu, že zápas otočil, což je dobrý vklad do sezony. Zápas nás stál dost sil a projevilo se to v zápase s Mannheimem, který jsme rozhodli až v závěru. No a finále s Třincem přineslo hodně kvalitní zápas, který se hrál ve vysokém tempu. Třinec je TOP tým, jenž potvrdil svoji vysokou kvalitu. Myslím, že bude opět hrát na špici juniorské extraligy.  My jsme na finále povolali hráče ze Sokolova, kteří jsou již mimo juniorský věk, ale mohou nastoupit jako „over age“ (Varvařovský, Dorot) a byli v zápase velmi znát. Je to kvůli tomu, aby byli s týme v kontaktu, protože je chceme využít v úvodu extraligy juniorů.“

Trenér juniorů Energie ve finále s Třincem

Karlovarští s vítězným poháremutkání o 3. místoLillehammer IK – Sparta Praha 4:2

Branky a nahrávky: 11. Lindseth (Olausen, Gimmes), 37. Leibnitz (Saetre, Skarpjordet), 48. Ohrstrand (Sveinhaug-Arnestad, Lund), 60. Lund (Leibnitz) – 17. Odehnal (Baláž), 44. Štěpančuk (Odehnal, Reisnecker)

Sparta měla v utkání o konečné třetí místo více zehry, byla aktivnější, ale nedokázala svoji herní převahu přetavit v branky. Severský tým ale nebyl nějakým nazdárkem. Měl velmi dobře organizovanou hru a v útoku byl velmi nebezpečný a oproti pražskému mužstvu důraznější, což rozhodlo a po zásluze v utkání zvítězil.

Ohrstrand právě dává vítězný gól Lillehammeru v duelu o třetí místo

utkání o 5. místo

HC Davos – Jungadler Mannheim 4:3 s.n.

Branky a nahrávky: 9. Berandun (Müller), 32. Hunziker (Berandun, Leipold), 50. Märki, rozh. náj. Aebli N. – 6. Root, 48. Hess (Miglands), 60. Schlenker (Wischnenko, Benz)

V zápase dvou zahraničních týmů byl v jeho průběhu švýcarský vždy o krok napřed. Do prodloužení hosté zápas dostali v čase 59:19, ale v samostatných nájezdech již nedokázali skórovat a Davos díky dvěma proměněným nájezdům obsadil konečné páté místo.

Sobota 17. srpna 2023

14:00 HC Oceláři Třinec – HC Sparta Praha 5:1

Branky a nahrávky: 8. Mikula (Zduba, Kubiesa), 10. Hladonik, 46. Volas (Gerych, Spěváček), 54. Kubiesa (Gerych), 57. Mikula (Byrtus, Sedláček) – 60. Chlán

Očekávaný zápas dvou gigantů českého hokeje vyzněl překvapině jasně pro mladé Oceláře, kteří měli překvapivě zápas zcela pod kontrolou a jediný gól Pražanů inkasovali v poslední minutě zápasu. Vítězstvím si Třinec zajistil finále.


17:00 Jungadler Mannheim – Energie Karlovy Vary

Branky a nahrávky: 15. Dyk (Pastor), 23. Janata (Váňa M., Šilhan D.), 55. Steklý (Váňa M., 56. Šilhan D. – 21. Griva (Griva, Willhöft)

Po dni volna nastoupila juniorka Energie v maličko obměněné sestavě a na ledě tak byl k vidění například Ondřej Dorot, který v loňském roce tým vedl jako kapitán. V napínavém duelu, v němž nebyla nouze o drobné či větší potyčky a k vidění byla i nefalšovaná bitka. Skóre bylo po celý zápas vyrovnaný a o postupu Energie do finále se rozhodlo až v samotném závěru. Domácí odolali snaze německého týmu vyrovnat a dvěma góly stvrdili výhru.

Pátek 16. srpna 2023

15:00 HC Davos – Oceláři Třinec 3:9

Branky a nahrávky: 27. Hunziker (Leipold), 48. Dunst (Baumann), 49. Aebli N. (Barandun) – 7. Spěváček, 18. Spěváček (Volas, Gerych), 24. Volas (Spěváček, Gerych), 26. Ošmera (Mikula, Horvath), 45. Rybnikár (Gerych, Volas), 52. Rybnikár, 54. Volas (Spěváček), 57. Kubiesa (Sedláček, Byrtus), 58. Rybnikár (Blaha)

Úřadující mistři extraligy juniorů ukázali svou sílu a po celý zápas byly lepším celkem, který svoji herní i střeleckou převahu korunoval jasnou výhrou.


18:00 Lillehammer IK – Jungadler Mannheim 3:2

Branky a nahrávky: 7. Saetre (Leibnitz, Svensrud), 30. Leibnitz (Tondevold, Olaussen), 60. Evjen (Tondevold, Ondrcka) – 40. Griva (Mähler, Willhöft), 44. Dornberger (Schlenker)

Duel dvou zahraničních týmů nabídl vyrovnaný a dramatický hokej, který vyvrcholil brankou v čase 59:15, kterou v početní výhodě Nicolai Evjen rozhodl a Lillehammer si připsal první výhru na turnaji.

Čtvrtek 15. srpna 2023

15:00 HC Sparta Praha – HC Davos 5:3

Branky a nahrávky: 1. Fábry, 15. Odehnal (Chlán), 18. Odehnal (Chlán), 44. Stěpančuk (Reisnecker, Fábry), 57. Stěpančuk (Cichoň) – 30. Waidacher (Leipold), 47. Hunziker (Muller, Berandun), 52. Waidacher
Pražané se na úvod turnaje potkali s obhájcem loňského prvenství. Duel přinesl vyrovnaný hokej, ve kterém měli sparťané dobrou první třetinu, ale v dalším průběhu se hosté dokázali dotáhnout až na skóre 3:4, ale vyrovnat se jim již nepodařilo.

18:00 Energie Karlovy Vary – Lillehammer IK 6:5 prodl.

Branky a nahrávky: 13. Steklý (Suchan), 21. Janata (Pelikán, Hynek), 48. Anton (Šilhan, Steklý), 54. Váňa V. (Janata, Váňa M.), 60. Steklý (Váňa M., Janata), 64. Poizl – 36. Olaussen (Christoffersen), 43. Hellvik (Christoffersen), 46. Ondrcka, 47. Akhmedov (Berg), 49. Ondrcka (Tondevold, Skarpjordet)

První zápas domácích nabídl pravé hokejové brankové hody se šťastným koncem pro domácí. Ti měli do něj dobrý vstup, vedli 2-0 a přestože v závěru druhé třetiny norský tým snížil, obraz hry byl jasný pro domácí. Ovšem začátek třetí části patřil hostům, kteří třemi rychlými góly vývoj skóre rychle otočili a polovině závěrečné dvacetiminutovky o dvě branky vedli oni. Energie ale dokázala zareagovat a mohutným finišem dokázali 16 vteřin před koncem poslat zápas do prodloužení. V něm vítězný gól vstřelil karlovarský Poizl.