Extraligoví junioři i dorostenci znají los základní části.

By   05. 06. 2024

Každoročně začátkem června hokejový svaz zveřejní rozlosování a systém nejvyšších mládežnických soutěží, DHL extraligy juniorů a dorostu.

DHL extraliga juniorů bude mít stejný počet účastníků jako v minulé sezoně. Šestnáct účastníků bude rozděleno do dvou skupin, Západní a Východní.

Jejich složení doznalo mírné změny, neboť sestoupila Olomouc a postoupila Slavia. Sešívaní budou logicky hrát na západě a uvolněné místo na východě zaujme Hradec Králové. Mountfieldu se tak vrátí derby s Pardubicemi, které hrály východní skupinu už loni; Slavia se znovu těší na bitvy o Prahu se Spartou. Další pikantní duely proti sobě tradičně budou hrát Plzeň s Karlovými Vary, Liberec s Mladou Boleslaví či Třinec s Vítkovicemi. Na druhou stranu, vzhledem k systému soutěže se tyto rivality občas mění v pěknou nudu. Stejně jako v předešlém ročníku, i nyní platí, že každý tým bude mít tři soupeře, které potká během dlouhodobé části osmkrát. Celkem tak proti nim svede téměř polovinu celkových bitev, naopak tři soupeře nepotká vůbec.

Rozdělení týmů do skupin

Západ: HC Sparta Praha, BK Mladá Boleslav, HC Energie Karlovy Vary, HC Škoda Plzeň, HC Litvínov, Bílí Tygři Liberec, HC Motor České Budějovice, HC Slavia Praha
Východ: HC Oceláři Třinec, HC Dukla Jihlava, HC VÍTKOVICE RIDERA, HC Kometa Brno, Berani Zlín, HC Dynamo Pardubice, HC ZUBR Přerov, Mountfield HK

V rámci základních skupin se týmy utkají čtyřikrát každý s každým, což znamená 28 kol. Hrát se tentokrát bude méně než tři měsíce: Soutěž odstartuje v neděli 1. září a základní část vyvrcholí v sobotu 23. listopadu. Po odehrání prvních 28. kol se utvoří skupina od O pořadí v play off kam postoupí čtyři nejlepší z obou skupin, celky z pátých až osmých příček půjdou do nižších nadstaveb. Mužstva si ze základní části do této fáze body nepřenesou a začnou tak z čistého stolu. Pro týmy v nižší nástavbě to bude nepříjemné, protože bodové rozdíly mohou být velké a to co si mužstva nahrála v základní části, jem nebude nic platné a mohou se tak začít strachovat o extraligovou příslušnost. V minulé sezoně se Hradec Králové jen na vzájemné zápasy nedostal do skupiny o play off a ve spodní skupině pak bojoval s Přerovem a Olomoucí o záchranu, přestože měl po první fázi o 27 bodů víc než Přerov. Druhá fáze soutěže potrvá od 29. listopadu do 3. března. I v ní budou čtyři vložené pondělky.

Novinku oproti minulé sezoně představují hrací dny: Místo čtvrtků se vrací pátky, k tomu zůstávají soboty. To ovšem neznamená návrat dvojzápasů na tripech, tým vždy sehraje jedno utkání doma a jedno venku. Aby se skupiny stihly odehrát tak rychle, na programu jsou i čtyři vložené pondělky – v 5., 10., 17. a 26. kole, pokud nepočítáme ten v rámci úvodního dvoukola.

Stejně jako před rokem první čtyři celky z vyšší nadstavby zamíří přímo do čtvrtfinále play off. Celky z jejího pátého až osmého místa půjdou do předkola, kde vyzvou týmy z prvních čtyř příček nižší skupiny. Poslední čtyřka sehraje šest dodatečných kol ve skupině o udržení, nejslabší tým pak sestoupí do Ligy juniorů.

Program první části je víc nahuštěný i proto, že z kalendáře mizí vánoční kola. Mistrovský Třinec zahájí svou pouť za obhajobou utkáním v Přerově a vzápětí na domácí půdě přivítá Jihlavu. Navrátilci ze Slavie se nejprve představí v Liberci a posléze doma proti Plzni.

1. kolo – neděle 1. září:

HC Motor České Budějovice – HC Energie Karlovy Vary

2. kolo – pondělí 2. září:

HC Energie Karlovy Vary – BK Mladá Boleslav

Extraliga dorostu bude mít o čtyři tými více než juniorská soutěž a bude také rozdělena na dvě poloviny. Oproti juniorce se základní část odehraje v základních skupinách ve formátu formát tří duelů každého s každým, jenž přináší 27 hracích kol. Výhodu jednoho domácího utkání navíc mají celky, které v uplynulém ročníku obsadily vyšší umístění.

Rozdělení týmů do skupin

A: HC Sparta Praha, Bílí Tygři Liberec, HC Litvínov, HC Pilsen Wolves, HC Škoda Plzeň, Rytíři Kladno, HC Slavia Praha, BK Mladá Boleslav, HC Energie Karlovy Vary, HC Motor České Budějovice
B: HC RT TORAX Poruba, Berani Zlín, HC Kometa Brno, HC Dukla Jihlava, HC VÍTKOVICE RIDERA, HC Tábor, Mountfield HK, HC Dynamo Pardubice, HC Oceláři Třinec, HC ZUBR Přerov

I zde platí to samé jako v juniorce: Místo čtvrtků se bude hrát v pátky, dále pak zůstávají soboty. Základní část vypukne v pátek 6. září a vyvrcholí v sobotu 14. prosince, ještě před Vánoci pak odstartují nadstavby. Do té vyšší zamíří celky z prvních pěti příček každé základní skupiny, zatímco zbylých deset půjde do nižší nadstavby. Obě skupiny nabídnou dvojici střetnutí každého s každým, tedy dalších osmnáct kol. Výsledky z první části se klasicky nepřenášejí.

Všechna mužstva z vrchní nadstavby se už budou moci chystat na play off, ve kterém je doplní první dvě zespoda. Čtyři nejlepší postoupí přímo do čtvrtfinále, zatímco zbylých osm zamíří do předkola hraného na dva vítězné zápasy.

Čtvrtfinále a semifinále se budou hrát na tři vítězné, finále na čtyři. Poslední celek nižší nadstavby přímo sestoupí do Ligy dorostu.

1. kolo – pátek 6. září

HC Energie Karlovy Vary – HC Motor České Budějovice

2. kolo – sobota 7. září

Rytíři Kladno – HC Energie Karlovy Vary