Dorost na vítězní vlně, v prodloužení zdolal Plzeň i Spartu a stále je neporažený

By   24. 09. 2023

Dva těžké zápasy mají za sebou v tomto týdnu extraligoví dorostenci. Ve čtvrtek v dobře rozehraném západočeském nakonec zdolali rivala z Plzně až v prodloužení. Bod navíc pak získali v Praze a nadále tak mají za sebou vítězné zápasy.

V prvním zápase tohoto týdne karlovarští západočeské derby rozehráli velmi dobře a po první třetině vedli 2:0.

Energii se podařila první třetina, ve které byla jasně lepším týmem a plzeňské přehrávala. První velkou šanci ještě Čihař nevyužil, ale v další byl již Blažek úspěšný. Domácí dál měli navrch a dokázali to i druhým gólem Čihařem, který předvedl skvělou individuální akci. Vedením o dva góly jakoby se domácí spokojili, ztratili koncentraci a hosté snížili.

Ve druhé třetině domácí polevili a hra se srovnala. Hosté začali svými šikovnými hráči více ohrožovat brankáře Oršuláka. Oba rivalové si vypracovali své šance, ale ujala se jen jedna, a to z hokejky plzeňského Úbla.

Ve třetí třetině po buly pálil z mezikruží Viktor Wardas, na druhé straně si na Oršuláka vyšlápl Tománek. První z gólu v této části hry radovali domácí zásluhou Blažka. Následovalo několik šancí jak energetiků, tak i plzeňských mladíků. Ti využili k vyrovnání početní výhodu, kdy potrestali zmatek v obraně domácích a Slačík opět vyrovnal. Do závěrečné sirény už žádný gól nepadl, přestože k němu měli blíž karlovarští Wardasem, jenže svoji šanci nevyužil.

Prodloužení bylo zpočátku opatrné z obou stran, postupně se ale více na puku držela Energie, která po akci Čihaře získala díky Wardasovi bod navíc.

Druhý zápas odehráli energetici na ledě Sparty. Ta do zápasu vstoupila velmi kvalitně a odměnou jí bylo vstřelení branky. Převahu Sparty z prvních minut hosté postupně eliminovali a dokázali zaměstnávat domácí obranu, a když se přiblížil konec úvodní dvacetiminutovky předvedli dobrou kombinaci zakončenou vyrovnávajícím gólem Blažka.

Do druhé části lépe vstoupili hosté, kteří si vypracovali některé slibné šance, jenže brankáře Sparty Tvrzníka nedokázali překonat. Ale ani Sparta nebyla plodná ze svých šancí, kdy gólové šance nevyužila Nestrašilem a Novákem.

Oba soupeři se ve třetím dvacetiminutovém dílu snažili strhnout vedení na svoji stranu, ale ani jednomu se to nepovedlo, i když k tomu měli oba šance i v početních výhodách.

Zápas nakonec rozhodlo prodloužení a přesná střela Kožíka.

Extraliga dorostu

5. kolo – 21. září

HC Energie Karlovy Vary – HC Škoda Plzeň 4:3 (2:1, 0:1, 1:1 – 1:0)

Branky a nahrávky: 07:09 Blažek (Kváš, Wardas; 5/5), 15:24 Čihař (Slavík, Wardas; 5/5), 45:35 Kváš (Blažek, Tomek; 5/5), 63:37 Wardas (Čihař; 3/3) – 16:34 Tománek (Slováček, Maxa; 5/5), 35:27 Úbl (Klatovský, Slačík; 5/5), 51:12 Slačík (Úbl, Klatovský; 5/4).

6. kolo – 23. září

HC Sparta Praha – HC Energie Karlovy Vary 1:2 p (1:1, 0:0, 0:0 – 0:1)

Branky a nahrávky:11:26 Nestrašil (F. Novák; 5/5) – 19:34 Blažek (Čihař, Kůrka; 5/4), 61:55 Kožík (Poizl, Dyk; 3/3).

Tomáš Andrys (HC Energie Karlovy Vary):

Řekl bych, že větší polovinu dnešního utkání jsme neměli pohyb. Mysleli jsme si, že nám stačí jenom obléct si dresy a ukázat se na ledě. Podle toho to tak vypadalo, i když jsme šli rychle do vedení 2:0, tak obraz hry tomu moc neodpovídal. Soupeř to potom po zásluze dotáhl, protože byl bojovný, bruslil a snažil se s námi hrát. Nicméně nakonec jsme zápas dotáhli do vítězného konce, i když si nemyslím, že dnes vyhrál ten lepší. Sparta hrála velmi dobře, bruslila, měla hodně šancí. My bohužel stále pokračujeme v našem nepohybu a tím dostáváme soupeře do hry, což samozřejmě nechceme. Nakonec to byl hodně vyrovnaný zápas a my měli to štěstí vítězného gólu a jsme za to samozřejmě šťastní.

Vítězná branka Wardase v derby s Plzní