Zápas obratů v prodloužení pro Energii, Litvínov srazil Adámek v oslabení

By   28. 08. 2023

Matyáš Adámek rozhoduje v prodloužení duel s Litvínovem

Velmi dramatickou premiéra v domácím prostředí odehráli junioři Energie s Litvínovem. Oba podkrušnohorští rivalové sehráli pro diváky zajímavou bitvu, kdy o výsledku nebylo jasno v žádné minutě zápasu. Hosté třikrát vedli, ve třetí třetině skóre obrátila Energie, ale Litvínov srovnal. V prodloužení v oslabení vystihl přihrávku Vervy Adámek a samostatný nájezd proměnil. Energie tak podruhé bere dva body.

DHL Extraliga juniorů

2. kolo – 28. srpna

HC Energie Karlovy Vary – HC Verva Litvínov 5:4 (2:2, 0:1, 2:1 – 1:0)

HC Energie Karlovy Vary: Ebenstreit – Vogel, Bulka, Dorot, Beran, O. Postl, Krajčík, Zolnaj, Anton – Adámek, M. Váňa, Šilhan, Šmajda, Varvařovský, Steklý, Vojáček, Handl, V. Váňa, Šlechta, Pastor.
HC VERVA Litvínov: Kubík – Hora, Zachariáš, Vyhlídal, Werner, Prokeš, Soušek, Bystřický – O. Postl, Vishneuski, Bednařík, Scafari, Ducháček, Maštalířský, Peroutka, Čech, Dohnal, Tůma, Špaček.

Branky a nahrávky: 11:07 M. Váňa (Dorot, Krajčík; 5/3), 17:59 Varvařovský (TS), 43:27 Adámek (Varvařovský; 5/5), 50:31 Handl (M. Váňa, Varvařovský; 5/4), 64:03 Adámek (3/4) – 08:00 Bednařík (Vishneuski, Bystřický; 5/5), 13:19 Maštalířský (Čech, Zachariáš; 5/4), 26:48 Čech (O. Postl; 5/5), 52:47 Bednařík (Scafari, Vishneuski; 5/5).

Rozhodčí: Valenta, Hacaperka – Belko, Malý. Diváci: 212. Vyloučení: 2:5. Využití: 2:1. V oslabení: 1:0. Střely na branku: 50:36. Diváků: 180

Úvod domácí premiéry byl ve znamení aktivní hry z obou stran, ale vážnější šance si ani jeden z týmů nevypracoval. Až v šesté minutě musel Ebenstreit předvést vážnější zákrok, ale za další dvě minuty již domácí brankář kapituloval. Litvínov lehce vyhrál buly v útočném pásmu a sražená střela od obránce se dostala před Bednaříka, pro kterého nebyl problém trefit poloprázdnou branku Energie. Domácí dostali po dvou zbytečných faulech dlouhou početní výhodu, kterou Váňou zužitkovali. Početní výhodu využila i Verva, která podobně jako u první branky vstřelila branku po vyhrané buly. Povzbuzení hosté měli za několik vteřin další příležitosti k navýšení vedení, ale domácí podržel jejich brankář. Na branku se ale nečekalo dlouho. Hostující obránce v brankovišti sevřel kotouč a nařízené trestné střílení Varvařovský proměnil.

Zajímavý hokej pokračoval i ve druhé třetině, kdy oba celky měly ve svém výkonu řadu nepřesností, ze kterých se nabízely šance. Ty největší měli domácí, Krajčík v přesilovce a při vyrovnaném počtu hráčů Adámek je ale nevyužili. V tomto ohledu byli litvínovští efektivnější, když Čech potrestal nepřesnou rozehrávku a vrátil hostům vedení. Oba soupeři měli ve druhé polovině této části dvě velké šance v samostatných nájezdech, nebo v přečíslení, ovšem ani jeden tým je nevyužil.

Srovnat skóre byl úkol pro domácí, kteří začali aktivně závěrečnou třetinu, Kubík v brance Vervy ale odolával do té doby, než chyba jeho spoluhráčů v obranném pásmu nabídla šanci Adámkovi, který přesnou střelou srovnal. A gól vlil karlovarským nových sil a nebýt Kubíka v brance, skočily by v brance jeho týmu další puky. Ale ani hosté nebyli bez šancí, i když jich neměli tolik jako domácí, např. samostatný nájezd měl Bednařík, ale Ebenstreita nepřekonal. Velkou šanci otočit skóre dostali karlovarští v 51. minutě, kdy hráli početní výhodu, kterou přesnou ranou Handla využili. Bohužel pro karlovarské chybovali se z vedení neradovali dlouho. Na útočné modré vyrobil Dorot hrubku a Bednařík tentokrát puk za záda karlovarského brankáře protlačil a srovnal. Jiný gól do šedesáté minuty již nepadl, a tak se zápas prodlužoval.

Litvínovský Bednařík vyrovnává na 4:4

V něm měli nejprve na vrch domácí, ale bez výraznější šance. Jenže necelé dvě minuty před konce prodloužení fauloval Dorot a Litvínov měl výhodu početní hry. Tu začal dobře a Ebenstreit měl práci a co nechytil, jeho spoluhráči dokázali od jeho branky poslat do bezpečné vzdálenosti. Když začala poslední minuta hosté ztratili puk na útočné modré čáře, Adámek rychle zareagoval a v samostatném nájezdu blafákem do forhendu rozhodl o dvou bodech pro Energii.

OHLASY TRENÉRŮ

Pavel Arnošt (HC Energie Karlovy Vary): Samozřejmě nás mrzí, že jsme nevyhráli za tři body, ale když si vezmu, jak se utkání vyvíjelo, tak jsme za ty dva rádi. Měli jsme trošku problémy v defenzivě, ale je začátek sezony a my věříme, že tyto problémy odstraníme. Je to pro nás zkušenost.

Martin Tvrzník (HC Verva Litvínov):

Škoda, bod pro nás asi dobrý. Zápas byl výborný, rychlý, nahoru dolů. My jsme kluky teď pochválili, nechali tam všechno. Škoda, že jsme nevyužili přesilovku. To je vabank. Ujeli nám a dali nám gól. Chtěli jsme druhý bod, ale jeden je za nás dobrý. Byl to dobrý výkon.