Pohár hejtmana kraje v premiéře získal Davos, junioři Energie třetí.

By   13. 08. 2023

Suverénním způsobem prošel letošním ročníkem turnaje O pohár hejtmana karlovarského kraje juniorský tým HC Davos. Švýcarští mladíci se turnaje v lázeňském městě účastnili vůbec poprvé a ve své premiéře získali prvenství. A nutno podotknout, že zcela zaslouženě, protože nejenom zcela ovládli finálový zápas s Třincem, ale bez ztráty kytičky brali vítězství v zápasech i ve skupině. Davos ve skupině zdola před postupem do finále nejprve německý Mannheim, poté si poradil i karlovarskými energetiky. Podobou jasnou cestu do finále měl ve druhé skupině i Třinec a také si zasloužil účast o prvenství v turnaji.

Výsledky turnaje 21. ročníku turnaje O pohár karlovarského kraje 2023

Finále:

HC Oceláři Třinec – HC Davos 0:5 (0:2, 0:1, 0:2)

Branky a nahrávky:

8. Vieli (Märki, Landskroner), 14. Müller (Wittwer, Barandun), 38. Vieli (Haller, Märki), 55. Gredig N., 57. Haller (Vieli)

Finále mělo spád a bylo na co koukat. Finalista jarního juniorského finále Třinec sehrál s Davosem poměrně herně vyrovnanou partii, ale o výsledku finálového duelu rozhodlo důraznější a pohotovější zakončení švýcarských mladíků. Finálovou brankovou premiéru zajistil využitím početní výhody Vieli a když skvělým blafákem zakončil svůj nájezd Müller, Davos vyhrál první třetině 2:0. I třinečtí měli své brankové šance, ale nebyli v nich tak důslední i šikovní jako Davos, kterému navíc skvěle chytal brankář Bächler. Slezané se snažili s výsledkem něco udělat, dokonce zariskovali odvoláním brankářem ve své početní výhodě za stavu 0:3, ale inkasovali do prázdné branky počtvrté. Pečeť davoského vítězství v celém turnaji Haller.

o 3. místo

HC Energie Karlovy Vary – BK Mladá Boleslav 3:0 (2:0, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky:

6. Šilhan (Zeman, Adámek), 7. Vogel (Adámek), 22. Steklý (Adámek M., Zeman)

Hned v úvodu duelu o třetí místo vyfasoval jeden z Bruslařů vyšší trest plus osobní trest do konce utkání. Dlouhou početní výhodu pak energetici využili rovnou dvakrát. Jako první úřadoval v šesté minutě David Šilhan. Toho o chvilku později napodobil Jakub Vogel. Bruslaři se po vypršení trestu snažili náskok svých hostitelů snížit, ale Adam Ebenstreit, který střežil branku Energie, byl důsledně proti. Hned ve druhé minutě prostřední části navýšil vedení energetiků Vojtěch Steklý. Ač se Bruslaři snažili o skórování, kdykoliv se jim naskytla příležitost, nedokázali dostat kotouč přes gólmana energetiků. Ti zvládli ubránit i několik oslabení. Navzdory šancím na obou stranách už do konce utkání další gól nepadl a tak se hráči Energie mohli radovat z výhry, ale hlavně ze třetího místa v letošním ročníku Hejtman Cupu. Zápas zhodnotil trenér Pavel Arnošt těmito slovy: „Po sobotním neúspěchu s Davosem jsme dnes chtěli zabojovat a uspět. Stále jsme to brali jako přípravu na extraligu, ale myslím si, že jsme koncentrovaným výkonem zápas zvládli a zase se někam posunuli ve výkonu. Chtěli jsme hrát všechny hráče a protočit je. Někdo hrál více, někdo méně, ale pořád to byla fáze zkoušení. Brzy ale budeme muset snížit počet hráčů, připravit je na extraligové boje a nastavit určité role v týmu.“ 

 

O konečné pořadí

Kölner Haie – Jungadler Mannheim 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky:

11. Kopietz (Gaidel, Hense), 57. Jakovlev (Kopietz)

Souboj německých týmů o konečné páté místo v turnaji zvládli lépe kolínští, kteří se v polovině první třetiny ujali vedení a prakticky po celý zápas tento hubený fotbalový výsledek drželi až do závěru zápasu, kdy tři minuty před jeho koncem přidali druhou branku a obsadila tak konečné páté místo.

KONEČNÉ POŘADÍ TURNAJE O POHÁR HEJTMANA KARLOVARSKÉHO KRAJE:

1. HC Davos
2. HC Oceláři Třinec
3. HC Energie Karlovy Vary
4. BK Mladá Boleslav
5. Kölner Haie
6. Jungadler Mannheim

NEJUŽITEČNĚJŠÍ HRÁČI TURNAJE:

HC Davos: Nils Bächler
HC Oceláři Třinec: Tomáš Šilar
HC Energie Karlovy Vary: Ondřej Dorot
BK Mladá Boleslav: Jan Hurt
Kölner Haie: Alexander Vladelchtchikov
Jungadler Mannheim: Leon Willerscheid