Dorost v Třinci obhájil vítězství v President cupu, stejně jako před rokem zdolal ve finále Rigu.

By   06. 08. 2023

Velký úspěch na začátku nové sezony si připsal extraligový dorost, když na skvěle obsazeném mezinárodním turnaji nepoznal ani v jednom utkání porážku a po finálovém nervy drásajícím duelu s lotyšským soupeřem, obhájil loňské prvenství. Zaslouženě tak karlovarští nad hlavu zvedli President cup podruhé v jeho historii.

Finále

Energie K. Vary – HS Riga 3:2 (0:2, 1:0, 2:0
Branky a nahrávky: 22. David Poizl (Tomek, Blažek), 49. Vaníček (Kváš), 59. David Poizl (Tomek)11. Polis (Grinbergs, Kuzmins), 19. Jelisejevs (Rots)

Finále pro Západočechy nezačalo ideálně, sice měli první velkou šanci, kterou nevyužili. Prakticky zbytek první části patřil hráčům Rigy, kteří zaměstnávali brankáře Energie Psohlavce daleko více než karlovarští gólmany Rigy. Poprvé zaplul kotouč do karlovarské branky v jedenácté minutě. Karlovarští se snažili o odpověď, ale jejich snahy vycházely naprázdno. V devatenácté minutě navíc inkasovali po druhé. Během první části zápasu to vypadalo jakoby na ledě byl jiný tým než v předchozích zápasech.

To se však po přestávce naštěstí změnilo. Trochu klidu na hokejky energetiků vnesl ve druhé minutě svou trefou kapitán David Poizl. Ve dvacáté páté minutě bylo Martinovi Psohlavcovi pěkně horko. Vypadalo, že má kotouč pod kontrolou, ale ten najednou vyplaval před prázdnou polovinou branky. Tam naštěstí v chumlu hokejek převažovaly ty karlovarské. Energetici měli problémy se dostat před branku soupeře a když už se jim to povedlo, tak je zrazovala muška. Nejblíže srovnání byl ve třicáté páté minutě Vlastimil Blažek, když rozezvučel tyč u lotyšské branky. Krátce na to si Lukáš Slavík vzal na mušku vzdálenější tyč, ale gólman Rigy kotouč vyrazil. Martin Psohlavec a bránící hráči museli často hasit problémy, které jim lotyšští mladíci působili svými úniky. Ty se ostatně dařily i našim mladíkům, ale ani oni je nedokázali proměnit. Po druhé části utkání tak energetici na svého soupeře měli jedno gólové manko.

Hned v úvodu poslední části zvládli energetici ubránit oslabení a jakmile byli v plném počtu vzali své soupeře pod tlak, ten však brankou neskončil a energetici museli uhánět bránit svou branku. Gól nepadl ani při početní výhodě energetiků, při níž drželi lotyšské mladíky zamčené v jejich pásmu. O srovnávací branku se nakonec postaral ve čtyřicáté deváté minutě střelou pod víko Jonáš Vaníček. S ubývajícím časem stoupal tlak energetiků, ale ne a ne vyzrát na pozorného lotyšského gólmana. V čase 58:56 zavládla ve WERK ARENĚ obrovská radost na střídačce Energie, když neprůstřelného gólmana soupeře překonalo duo Petr Tomek a David Poizl. Energetici zvádli i závěrečnou power-play a jsou znovu vítězi President Cupu. Hráčem finálového utkání byl vyhlášen Jonáš Vaníček.

Trenér Tomáš Andrys byl po finále maximálně spokojený: „Upřímně musím přiznat, že jsem takovýto výsledek před turnajem neočekával. Tým mě neskutečně překvapil, hrál velmi kolektivně a hráči ze sebe vydali maximum. Tím, že nám chyběli někteří hráči ze základu, jsem spíše očekával, že budeme mít během turnaje problémy. Jak jsem se již zmínil, týmovým pojetím jsme dokázali soupeře přehrát a vrcholem bylo finále a hlavně jeho závěr. Nejenom že v jehož závěru hráči ze sebe vyždímali na maximum, ale bylo to i tím, že všichni chtěli vyhrát a výsledek se dostavil tím, že jsme o prvenství rozhodli v závěru samotného finále. Někteří hráči mě příjemně překvapili a svými výkony si řekli o místo v extraligovém mužstvu.“

 

Ostatní výsledky Energie:

pátek 4. srpna

Energie K. Vary – Mountfield HK – 5:1
Branky a nahrávky: 11. Blažek, 14. Tomek (Blažek), 33. Kůrka (Kváš), 45. Čermák (Vaníček), 54. Dyk – 36. Šichan (Frolík)

HC Davos – Energie K. Vary – 1:6
Branky a nahrávky: 24. Steiner (Aebli) – 5. Tomek (Kůrka), 29. Tomek (Dyk, Blažek), 38. Blažek (Poizl, Šilhan), 38. Šedivec (Dobřemysl), 38. Wardas (Slavík), 51. Poizl (Blažek)

Sobota 5. srpna

Energie K. Vary – Vítkovice Ridera 10:6
Branky a nahrávky: 8. Wardas (Blažek), 13. Jílek (Dobřemysl), 16. Šedivec (Kožík), 32. Kůrka (Blažek), 38. Jílek (Kůrka), 40. Tomek (Kožík), 48. Šedivec, 48. Blažek (Poizl), 49. Wardas, 56. Šilhan (Kváš) – 10. Mareš (Svozil), 34. Daněk (Zachariasz), 34. Zachariasz, 35. Man, 39. Nazad (Zachariasz), 50. Nazad (Douda)

Red Bull Salzburg – Energie K. Vary – 1:7
Branky a nahrávky: 41. Koller (Sladkovs) – 4. Dobřemysl (Kožík), 17. Kožík (Dobřemysl), 22. Tomek (Poizl, Blažek), 28. Slavík (Vaníček), 42. Tomek (Slavík), 45. Poizl (Blažek, Kůrka), 57. Blažek (Tomek)